Co je inflace?

Inflace je vpodstatě nárůst objemu peněz v oběhu. Jinými slovy do ekonomického oběhu se dostávají dnes a denně nové bankovky, v bankách se tvoří úvěry pouhým zápisem do počítače. Státy vydávají nové a nové dluhopisy, kterými platí své dluhy. To vše způsobuje nárůst peněz v oběhu.

Proč je inflace špatná?

Inflace způsobuje především snižování kupní ceny peněz.  Čím více se tisknou nové a nové peníze, čím více se vyrábí "virtuálních" peněz v bankách, čím více státy emitují dluhopisy a pokladniční poukázky, tím méně si za ně lze koupit.  Představme si to tak, že bychom měli doma tiskařský stroj na peníze, který by běžel neustále na plný výkon. Zakrátko bychom natiskli spoustu peněz, skoupili veškeré možné zboží. V tu chvíli by se samozejmě peníze staly zcela bezcennými. neboť za sebevětší sumy b zkrátka nebylo co koupit.

Že to  není možné? Ale je, kdykoliv. V popsané situaci, kdy peníze ztratily cenu, se ocitlo například Německo ve dvacátých letech minulého století. Tiskárny chrlily peníze, kupní síla klesala. Po ulicích se běžně válely bankovky v miliardových hodnotách, bankovkami se topilo a tapetovalo. Je zaznamenán případ z Berlína, kdy občan jel nakoupit potraviny s vozíkem plným svazků bankovek - a než se stačil otočit, zloděj mu ukradl .... vozík. Bezcenné bankovky vysypal na ulici a s vozíkem zmizel... Více o riziku inflace si můžete přečíst v tomto článku nebo si ozkoušejte názornou inflační kalkulačku.

 

Zpět na hlavní úvodní stranu