Pravidelné investování - spoření do stříbra

 

Pravidelná investice do drahých kovů formou spoření? Na tuzemském trhu působí řada firem, které investování do zlata nebo investování do stříbra formou pravidelného spoření nabízejí.  Pravidelné spoření může být výhodné pro ty, kteří mohou spořit pouze malé částky - spoření do stříbra lze realizovat již od 500 Kč měsíčně. Tím se při nákupech stříbra /nebo zlata/ průměruje výsledná cena. Investor se tedy nemusí obávat, že nakupuje na samém vrcholu.

Je třeba ale pečnivě vybírat poskytovatele produktu. Doporučujeme sledovat detailně především 3 věci:

1. Důvěryhodnost společnosti. Prolustrujte si historii a spokojenost stávajících klientů na internetu. Firma musí mít mnohaletou historii, měla by být vlastnicky transparentní, česká. Má-li sídlo v zahraničí a nejasnou strukturu, rychle od ní pryč.

2. Reálné nákupní ceny. Nespokojte se s obecnými frázemi typu: "Nejlepší ceny na trhu". Chtějte vědět přesně kolik zaplatíte právě teď za 1oz stříbra či zlata. Pak porovnejte s ostatními nabídkami na trhu. Na první pohled solidně působící spoření může být cenově velmi nevýhodné. Není důvod nakupovat kov za horší ceny než lze pořídit v renomovaných e-shopech.

3. Poplatky. To je asi největší nešvar oboru. Prodejce nabídne solidní kupní cenu mince nebo slitku ale tu následně navýší o různé poplatky. Nejčastěji se lze setkat s poplatkem za sepsání smlouvy, za skladování kovu, za pojištění, za cílovou částku, za nesplnění různých formalit a podobně. Z poplatků nesolidní firmy živí své zprostředkovatele a pro klienty jsou zátěží. Kvalitní poskytovatel žádné poplatky za běžné služby neúčtuje!

Spoření do stříbra má své výhody, ale také svoje rizika.  Jak si vybrat vhodný produkt a vhodnou firmu pro pravidelné investování do drahých kovů?