Investiční kovy jako ochrana proti inflaci

Inflace, respektive pád měny, je vážnou hrozbou dnešních dnů. Máme na paměti problémy dolaru v důsledku ekonomické krize i potíže eura po událostech v Řecku, o nichž si můžete podrobně přečíst v následujícím článku.

Měny totiž nejsou vůbec ničím podloženy, jsou založené pouze na obecné důvěře, že se za korunu, dolar či za euro dá něco koupit. Tato důvěra však může velmi rychle vzít za své. Vzpomínáte, jak býval dolar za 40 Kč? A jak před časem klesl až na 14 Kč? To nebylo způsobeno tím, že by měna ekonomicky miniaturního státu, jakým je Čr, prudce posílila.... bohužel. Je to způsobeno nestabilitou papírové měny.

Měna není podložena zlatem nebo stříbrem?

Bohužel, dávno není. Zlatý standard byl zrušen v sedmdesátých letech minulého století, od té doby také započal úpadek kupní síly všech měn - koruny, dolaru, tehdejší německé marky i britské libry. Zde vidíte, jak během několika dekád prudce vzrostly do té doby stabilní spotřebitelské ceny, právě v důsledku zrušení zlatého standardu.


 

Jak se tedy bránit proti inflaci a pádu měny?

Ochrana je prověřená staletími, ba tisíciletími. Ano, jsou to investiční kovy:  investiční zlato a především investiční stříbro.

 

Zpět na hlavní úvodni stranu