Stříbrné mince a zlaté mince

Stříbrné investiční mince jsou takové mince, které mají ryzost kovu minimálně 999 a hmotnost jedné či více uncí. U investičních mincí nehraji roli hodnota numizmatická, narozdíl od sběratelských mincí. Nemá tedy smysl kupovat drahé mince, které jsou spíše raritní a za přemrštěnou cenu. Investor by měl zvolit takovou stříbrnou investiční minci, která má především výbornou likviditu po celém světě. To splňují především tyto stříbrné investiční mince:

1) American Silver Eagle.  Tato nejuznávanější stříbrná investiční mince má nominální hodnotu 1 USD. American Silver Eagle se používá jako standardizovaná investiční mince a je přijímána investory po celém světě. Má proto vyšší ražební prémium - je dražší. Bližší informace k dispozici zde.

2) Canadian Maple Leaf. Stříbrná mince Maple Leaf je od roku 1988 ražena v Královské kanadské mincovně (Royal canadian mint - RCM). Označení se vztahuje k javorovému listu, kanadskému státnímu symbolu, který je na stříbrné minci vyražen. Mince obsahuje jednu trojskou unci stříbra (cca. 31,1 gramu stříbra). Deklarovaná ryzost mincovního kovu je nadstandardních 99,99%. Garantem ryzosti stříbrné mince Maple Leaf je kanadská vláda. Více zde.

3) Britannia. Stříbrná investiční mince Britannia patří mezi velmi oblíbené investiční i sběratelské mince, které razí Britská královská mincova (The Royal Mint) již od roku 1997. Více zde.

4) Australian Kangaroo. Stříbrná mince Kangaroo zobrazuje motiv klokana (Red Kangaroo), který byl vytvořen poprvé v roce 1989. Podobně jako Maple má mince nadstandardní ryzost 9999. Více zde.

5) Wiener Philharmoniker. Stříbrná mince Wiener Philharmoniker je nejžádanější středoevropská stříbrná investiční mince, kterou razí rakouská mincovna MÜNZE Österreich AG. Tato stříbrná mince je ražena od roku 2008. Více zde.

Mezi relativně oblíbené investiční mince lze ještě řadit čínskou Pandu, australskou Koalu, některé ražby A-mark a Buffalo z GSM. Ostatní mince, zejména ražené nestátními či regionálními mincovnami, nedosahují takového věhlasu a pro investici jsou méně vhodné. Krom malé likvidity je tam i zvýšené riziko nedodržení deklarované ryzosti či dokonce falz!

Naprosto nevhodné jsou pro klasickou investici různé příležitostné ražby a tzv. "limitované edice". Zde jde spíše o kuriozity, které mohou mít v budoucnu nějakou sběratelskou hodnotu. Jde však o sázku do loterie, nikoliv o seriózní investování.

 

Další formou investování jsou stříbrné slitky

O investičních slitcích a cihlách se více dozvíte zde. Stříbrné slitky představují větší investici a je zapotřebí jejich výběru věnovat velkou pozornost.

 

Zlaté mince

Zlaté mince jsou mince, které jsou rovněž vhodné pro kapitálové ukládání peněz. Jde o mince standardizovaných rozměrů, hmotnosti a ryzosti. Přehled zlaté mince najdete na specializovaných stránkách, které Vám pomohou vybrat vhodné zlaté mince pro Vaši dobrou investici.

 

Zpět na úvodní stranu