Stříbrné slitky a stříbrné cihly

Stříbrné slitky a stříbrné cihly jsou určeny k větším investicím do stříbra. Slitky jsou pro investiční účely vhodné v násobcích trojských uncí: 1oz, 5oz, 10oz, 100oz a 1.000oz.  Proč? Je to opět dáno tržními konvencemi, které anglosaské prostředí formovalo po staletí. Prozíravý investor by se rozhodně měl těchto konvencí při výběru investičních stříbrných slitků i investičních stříbrných cihel držet.

U stříbra se vždy vyhněte experimentům s gramovými provedeními (100 gramů, 250 gramů či 1.000 gramů), neboť gramové slitky se rozhodně nemohou pochlubit solidní likviditou, a to ani na evropských trzích. Evropský trh stříbra je v celosvětovém měřítku minimální a nemůže konkurovat takovému prostředí, jakým je světový stříbrný trh. A ten určují jednoznačně Američané  a Britové.

Ani mezi výrobci není rovnost, jinými slovy trh stříbra preferuje určité výrobce a naopak odmítá jiné.

 

Jaké slitky tedy preferovat?

Český investor by měl vždy hledat slitky s nezajímavější likviditou.

Mezi světovými stříbrnými slitky nesporně dominují produkty RCM (Royal Canadian Mint). Jde o státní mincovnu s vynikající pověstí a garancemi. Oblíbené jsou především hmotnosti 10oz a 100oz.

Krom RCM jsou ale populární i někteří další rafinéři. Můžeme jmenovat např. Sunshine Mint, Johnson Mastthey, A-Mark, NTR a další. Největším stříbrným slitkem, který je vhodný pro invesici je pak hmotnost 1.000oz. Není však pro každého, kupují ho jen ti největší institucionální investoři.

Zpět na úvodní stranu