Cena stříbra

Stříbro je kovový prvek, chemická značka v periodické soustavě prvků je Ag - z latinského slova "argentum". Stříbro má vynikající chemické a elektrotechnické vlastnosti, je kujné avšak tvrdé.

Stříbro se málokdy vyskytuje v přírodě v čisté formě, zpravidla je vázáno s mědí, olovem, zinkem i zlatem. Chemickým a hutním čištěním se získává čisté stříbro, jež má široké použití především v elektrotechnice a ve šperkařství. Ze stříbra se vyrábějí vodiče s výbornými fyzikálními vlastnostmi, stříbrné šperky jsou vyhledávány již od starověku. Stříbro se používá ve fotografickém průmyslu, v galvanotechnice, při výrobě deodorantů i kvalitních zrcadel. V chemii je stříbro součástí významných sloučenin, které se používají při výrobě léků. Stříbro je také součástí katalyzátorů a dalších komponent leteckého a automobilového průmyslu. Stříbro má mnoho dalšího využití - ovšem jeho zásoby ubývají. Proto lze očekávat růst ceny stříbra.

Na vzduchu dochází k oxidaci stříbra, kdy se povrch stříbrného předmětu postupně pokrývá tmavou vrstvou oxidu nebo (v současném zhoršeném ovzduší) sulfitu stříbrného.