Čína nakupuje investiční stříbro

28.08.2012 13:09

Čína je si velmi dobře vědoma, že zásoby amerických dluhopisů se vzhledem k poklesu hodnoty dolaru stávají problematickým aktivem. Čínská centrální banka oficiálně v dubnu 2012 deklarovala menší ochotu nakupovat dále americké dluhopisy, respektive přání přebudovat vlastní strukturu aktiv ve prospěch komoditních peněž. Od května začala s rozsáhlou operací, kdy s využitím amerických dluhopisů (jako záruky, tzv. kolaterálu) realizuje masivní skupování strategických surovin (ropa, měď) a drahých kovů (investiční stříbro, investiční zlato).

Od té doby se Čína staví do dvojí role: Na jedné straně uměle stlačuje cenu stříbra dolů (masivní short selling stříbrných futures kontraktů), k čemuž využívá také svého vlivu ve velkých světových bankách. Na straně druhé, při uměle stlačených cenách pak nakupuje investiční stříbro ve fyzické podobě. V trezorech Číny tak mizí investiční stříbrné slitky, které Čína v tichosti nakupuje. Skvělý způsob, jak využít jinak nepoužitelných amerických dluhopisů k získání komodit. A nutno dodat, že tento způsob čínským investičním stratégům velmi solidně vychází.

Kulisy čínského obchodního plánu jsou pro čínské investiční záměry velmi příznivé: Čína využívá slabosti eura a problémů předlužených států eurozóny. Evropské státy a jejich centální banky bojují s vysokými náklady na obsluhu vlastních dluhů. Na intervenci ve prospěch eura (anebo na nákup zlata) nemohou pomýšlet, nemají dostatek likvidity. Proto čínské nákupy stříbra probíhají úspěšně: Čína stlačí cenu spotového kovu na minimum a následně obratem nakupuje investiční stříbro fyzické. Evropské centrální banky, jak jsme si ukázali, nemají dost prostředků a proto nemohou nízké ceny využít k vlastním nákupům.

S rozumným zapojením amerických dluhopisů do tohoto kolotoče našla Čína způsob, jak elegantně dostat pod kontrolu strategické suroviny. Nejde totiž jen o investiční stříbro. Podobným způsobem skupuje Čína měď a do takto skupovala i ropu. Posledním krokem Číny k ovládnutí zásob drahých kovů je pokus o vstup do zásadních těžařských společností.

Zpět