Jaké stříbrné slitky jsou momentálně žádané?

18.08.2010 10:44

Poslední údaje o oblibě stříbrných slitků nijak nepřekvapily. Investice do drahých kovů, investičního zlata i investičního stříbra, se jak známo neřídí jen cenou zlata a cenou stříbra. Velmi důležitá je tzv. likvidita stříbrných a zlatých slitků.

Likvidita je dána především oblibou rafinéra stříbra, tedy producenta stříbrných slitků. Na prvním místě v oblasti velkých stříbrných slitků (stříbrných cihel) je opět Johnson Matthey, který je proslulým a světově nejstarším výrobcem stříbrných a zlatých cihel. Dobrý článek o důvodech, proč jsou kupující ochotni platit více za slitky firmy JM než za jiné stříbrné slitky, je zde. Důležitá je především druhá polovina článku, která srozumitelně vysvětluje základní chybu, kterou čeští investoři stále dělají - hledání levné ceny stříbra místo hledání likvidity. Pak má navrch česká mentalita "hlavně ušetřit", což je ovšem při nákupu stříbra špatný přístup.

Stříbrné slitky menší hmotnosti, čili klasické desetiuncové slitky, opět jednoznačně vykazují růstový trend slitků NTR. Je tedy možné konstatovat, že stříbrné slitky A-mark mají velmi důstojeného nástupce, který má trhu zásadní pozici. Stříbrné slitky NTR se zatím prodávají s velmi nízkým prémiem, což už vytušili profesionální investoři a nakupují je ve velkém, dokud se prémium drží nízko. Pokud si stříbrné slitky NTR budou nadále vést stejně dobře, prémium poroste. Velcí hráči tuší, že zde je příležitost k výbornému profitu.

 

 

Zpět na hlavní stranu

Zpět