Investiční stříbro a propady na světových trzích

09.08.2011 10:52

Investiční stříbro prokazuje, že je velmi robustním investičním nástrojem. Po snížení ratingu USA světové trhy zareagovaly brutálním propadem, cena zlata vystřelila nad 1700 dolarů. Graf ceny stříbra a graf ceny zlata vykazuje značné rozdíly - investiční zlato letí vzhůru a investiční stříbro stagnuje. V čem je tedy výhoda investičního stříbra?

Investiční stříbro se částečně chová, narozdíl od investičního zlata, jako průmyslový kov. Proto obavy z recese neženou spotřebu stříbra a cena stříbra tudíž neletí vzhůru. Investor tak může nakupovat nepředražený kov, což se o investičním zlatě již říci nedá. Investiční zlato totiž žene vzhůru poptávka bank a států, které mohou pouze zlato s ohledem na malé skladovací náklady vhodně pojmout do svých rezerv. Naopak investiční stříbro si tyto instituce nemohou vzhledem ke skladovacím nákladům dovolit masivně nakupovat, takže nevyhánějí uměle cenu stříbra vzhůru.

Investiční stříbro tedy nabízí lepší nákupní příležitost, než v současnosti nesmírně drahé investiční zlato. Musí jít ovšem o likvidní stříbro, nikoliv o evropské slitky.

 

Zpět