Investiční stříbro je opět na maximech

02.03.2011 23:50

Investiční stříbro po nedávné mírné korekci opět roste. Vliv na růst ceny stříbra mají samozřejmě události v Egyptě, nepokoje v Bahrajnu i hrozba občanské války v Lybii. Investiční stříbro je v krizových dobách útočištěm jistoty, či přístavem bezpečí. Výkup stříbra od investorů podle údajů rafinér stříbra i velkých obchodníků s investičním stříbrem stagnuje. Investoři investiční stříbro nakupují, nebo jinak řečeno: investoři stříbrné slitky a stříbrné cihly neprodávají.

I přes aktuální cenu zlata je zjevné, že investiční stříbro je vděčným přístavem jistoty. Samozřejmě likvidní stříbrné slitky v provedení násobků uncí, nikoliv to, co se často chybně za investiční stříbro považuje - stříbrné slitky evropských rafinérů v metrickém provedení, které jsou jako investice do sříbra nevhodné.

Dalším faktorem pro růst ceny stříbra je hrozba inflace nejen v USA, ale také v eurozóně. FED hodlá pokračovat v kvantitantivním uvolňování, čili hodlá nadále pumpovat peníze do oběhu. Obavy z inflace vzbuzuje také návrh na vytvoření tzv. fondu stability pro země eurozóny, které se dostávají do problémů se svými předluženými rozpočty. Lze tedy očekávat, že cena stříbra spíše poroste, čili stříbrné slitky, stříbrné cihly a stříbrné mince budou nadále v centru zájmu investorů.

Zpět